Lifestyle Coach

Training op maat

Door - admin

Arginine helpt je prestaties te verbeteren

Je bent je bewust van gezonde voeding en je houdt van een sportieve en actieve levensstijl. Je weet hoe belangrijk het is om gevarieerd en gezond te eten. Je doet er alles aan om voldoende van de belangrijkste voedingsmiddelen dagelijks tot je te nemen. Als fanatiek sporter ben je vooral gefocust op eiwitten. Eiwitten, dat weet je, zijn opgebouwd uit aminozuren. Voor de aanmaak van eiwitten gebruikt je lichaam een twintigtal aminozuren, in alle mogelijke combinaties. Veel aminozuren kun je zelf produceren uit andere aminozuren. Een beperkt aantal is zo essentieel dat het altijd in je voeding moet zitten. Ken je het aminozuur L arginine. Je kunt het in principe zelf aanmaken, maar meestal is de eigen aanmaak onvoldoende. Het is sterk aan te raden om altijd genoeg argininerijk voedsel tot je te nemen.

Wat is L arginine precies?

L arginine is een van de belangrijkste aminozuren dat je vooral nodig hebt om spierweefsel op te bouwen en in stand te houden. Onder normale omstandigheden is de combinatie van argininerijk voedsel en de eigen aanmaak genoeg om op een goed niveau te presteren. L arginine is niet alleen betrokken bij spieropbouw. Het wordt door je lichaam ook gebruikt als bouwsteen voor andere aminozuren die geen onderdeel uitmaken van eiwitten, maar wel een aantal andere belangrijke functies hebben. Van L-arginine maakt je lichaam onder andere ornithine, dat een belangrijke functie heeft in metabolische processen.

Welke voeding is rijk aan L arginine?

Omdat je zelf L arginine gebruikt om spierweefsel aan te maken, is het logisch om te verwachten dat het vooral in vlees voor zal komen. Dit klopt. Met name rood vlees is rijk aan L arginine. Het komt ook voor in vis en vlees en in plantaardige eiwitbronnen  zoals soja, noten en peulvruchten. Als je elke dag voldoende van deze eiwitbronnen tot je neemt, is de kans klein dat je te maken zult krijgen met een tekort aan L-arginine. Toch is die kans wel degelijk aanwezig.

Wanneer kun je een tekort aan L arginine ervaren?

Over het algemeen mag je stellen dat veganisten en vegetariërs een grotere kans op argininetekorten hebben. Dit komt puur door het feit dat dierlijke eiwitbronnen gewoon meer van deze belangrijke bouwstof bevatten. Ook kan je een grotere behoefte hebben als je lichaam sowieso een hogere eiwitbehoefte heeft. Denk aan een intensief trainingsprogramma, of een periode waarin je op topniveau moet kunnen presteren. Denk echter ook aan een revalidatieproces, bijvoorbeeld na een langdurige ziekte, een ingrijpende blessure of een ongeval. In al deze gevallen moet je lichaam extra eiwitten aanmaken en L-arginine is daarvoor een belangrijke bouwstof. Heb je een tekort, dan merk je dit aan je prestaties. Je bent minder sterk, minder snel en je herstelt ook minder efficiënt.

Is het zinvol om L arginine als voedingssupplement te slikken?

In tijden van grotere eiwitbehoefte is het een goed idee om je lichaam extra ondersteuning te geven. Een goede en deskundige leverancier van voedingssupplementen heeft eiwit- en aminozuursupplementen die je gemakkelijk kunt doseren, bijvoorbeeld als onderdeel van een voedzame eiwitshake.